00386 56 800 400 [email protected]

Best pastry chef 2020

“Čeprav Ksenija K. Mahorčič ni izšolana kuharica, je nekaj najbolj genialnega, kar se je lahko zgodilo slovenski kulinariki. Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že četrti generaciji gostilničarske družine Mahorčič iz Rodika. Po nekem koncertu jo je postavil za šank, a je Ksenija kmalu izkoristila priložnost in naredila svojo prvo torto. Četudi jo je prinesla za osebje, je pristala na mizah gostov, in še danes težko verjame, da jim je bila tako všeč. Vse odtlej je svoje slaščičarsko znanje izpopolnjevala, hodila na intenzivne tečaje, se učila od največjih mojstrov tega poklica v Italiji in Veliki Britaniji. Želela je razumeti sleherno sestavino in vedeti, kaj se bo z njo zgodilo pri različnih obdelavah. Njen Martin je kmalu prepoznal njeno nadpovprečnost in jo postavil za chefinjo. Ni se zmotil: že v kratkem je poskrbela – ne za revolucijo, ampak za evolucijo družinske gostilnice Mahorčič! Njeni krožniki so tako koz njene sladice navdihujoči, nezavajajoči, še več, so plod njene domišljije, neuokvirjenosti in svobode. Tudi sladice so polne spoštljivosti do teritorialnih sestavin, sezonskosti ter tradicije, s katero je prežeta pokrajina na samem stičišču brkinskega in kraškega sveta, na katero je tako ponosna. V gostilni Mahorčič slavijo pozabljene in butične mojstrovine iz preteklosti njihovih non, ki so vse, kar so pridelale, v košarah na glavi s Kraškega roba nosile čez previs in peš po železniških tirih v Trst, in prav o tem Ksenija ves čas pripoveduje v svojem degustacijskem meniju z naslovom Od morja, čez kraški rob, domov. Vse to se odraža tudi v neverjetno inovativnih sladicah, ki jih ustvarja z veliko predanostjo in ljubeznijo. Gault&Millau je zato s ponosom pripenja naziv najboljše slovenske slaščičarke za leto 2020.” so zapisali v vodiču.

Po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau so najboljši:

  • CHEFINJA LETA: Ana Roš, Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu
  • NAJBOLJŠA RESTAVRACIJA: Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono
  • MLADI TALENT: Jakob Pintar, TaBar, Ljubljana
  • CHEF TRADICIJE: Uroš Štefelin, Vila Podvin, Mošnje
  • CHEF PRIHODNOSTI: Jure Tomič, Ošterija Debeluh, Brežice
  • NAJBOLJŠI POP: Bazilika bistro, Ljubljana
  • NAJBOJŠI NATAKAR/SOMMELIER: Simon Sitar, Hotel Park, Nova Gorica
  • NAJBOLJŠA SLAŠČIČARKA: Ksenija Krajšek Mahorčič, Gostilna Mahorčič, Rodik

Slovenia Green Cuisine

Pridobili smo dva trajnostna znaka Slovenia Green Cuisine in Green Key Zavedamo se opomena trajnosti, zato smo v mesecu juniju 2021 s ponosom  prejeli znak Slovenija Green Cuisine, ki je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021 in  zelene shema...

Zelena politika gostilne

Sprejeli smo odločitev, da svojo obstoječo ZELENO POLITIKO nadgradimo s postopkom certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata ZELENI KLJUČ/GREEN KEY in naknadno še s certifikatom GREEN CUISINE. Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske...

Michelin v Rodiku

Smo ponosni prejemniki kar dveh Michelinovih nagrad. Zelena zvezdica oz. priznanje za trajnost izpostavlja kuharske mojstre in njihove restavracije, ki delujejo v smeri bolj trajnostno naravnane gastronomije in posledično bolj trajnostne družbe. Zeleni piktogram...

Best pastry chef 2020

"Čeprav Ksenija K. Mahorčič ni izšolana kuharica, je nekaj najbolj genialnega, kar se je lahko zgodilo slovenski kulinariki. Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že...

Mladi mladim

MLADI MLADIM: Okusi JRE restavracij za mlade do 30 let Kdo smo?Smo mlajši gostinci, povezani v mednarodno združenje JRE. Jeunes Restaurateurs (mladi gostinci) Družijo nas talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Povezali smo se z višjimi...