Povabilo v JRE
Jeunes Restaurateurs d’ Europe je prestižno gastronomsko združenje, ki promovira spoštovanje tradicije in kreativnost ter inovativnost mladih kuharjev pod motom »talent in strast«. Združenje združuje okoli 350 restavracij iz 11 evropskih držav, od leta 2008 pa so njeni člani tudi restavracije iz Avstralije.
Zgodovina sega v leto 1974 in ima korenine v tradicionalni francoski gastronomiji. Nicole Seitz, ki je bila v podjetju Grand Marnier zadolžena za stike z javnostjo, je prva podala idejo o združenju. Poznala je ogromno francoskih odličnih chefov in občudovala je njihovo odrekanje in predanost temu poklicu. Bila je prepričana, da bi lahko Grand Marnier postavil pravila združenja in vanj vključil mlade zvezde, ki bi vzpostavile medsebojno solidarnost in prijateljstvo. S to idejo je vzpodbudila direktorja Jacques Marnier-Lapostolle, da je ustanovil organizacijo Les Jeunes Restaurateurs (JRF). Kmalu je organizacija štela 100 članov, začelo se je zanimanje v sosednjih državah, ki so podpirale to filozofijo. Na začetku devetdesetih JRF postane evropska organizacija in se preimenuje v JRE – Jeunes Restaurateurs d´ Europe.
Vizija – Talent & Passion …… Mladi chefi kažejo veliko solidarnost do drugih kolegov in z velikim zadovoljstvom izmenjujejo svoje znanje in izkušnje.
Članstvo je mogoče le na podlagi povabila kolegov iz združenja. Član mora biti lastnik restavracije, omenjen v nekaj tujih vodičih in mora delovati v skladu s filozofijo združenja t.j. delovati povezovalno, deliti svoje znanje in pomagati kolegom in tako pripomoči k dvigu kvalitete v kulinariki.