00386 56 800 400 [email protected]

Slovenia Green Cuisine

Pridobili smo dva trajnostna znaka Slovenia Green Cuisine in Green Key

Zavedamo se opomena trajnosti, zato smo v mesecu juniju 2021 s ponosom  prejeli znak Slovenija Green Cuisine, ki je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021 in  zelene shema slovenskega turizma (ZSST). Slovenia Green  je celovito zasnovan nacionalni sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh stebrih trajnostnega razvoja, okoljskem, družbenem in ekonomskem. Pogoj za pridobitev naziva je pridobitev enega izmed mednarodnih okoljskih in trajnostnih certifikatov (Green Key)  ter podpis Trajnostne gastronomske zaveze. S podpisom Zaveze za trajnostno gastronomijo Slovenije smo se zavezali k spoštovanju sedmih trajnostnih načel:

 • AVTENTIČNOSTI PONUDBE, ki temelji na slovenskih gastronomskih posebnostih in sezonskih jedeh.
  Želimo, da obiskovalci okusijo pokrajinsko raznolikost Slovenije, zato pri delovanju in komuniciranju izpostavljamo tisto, kar je v našem okolju najbolj posebno, avtentično ter ima močan lokalni značaj. Tudi sezonska prehrana je pomemben element ustvarjanja naše ponudbe.
 • POVEZOVANJU Z LOKALNIMI DOBAVITELJI, saj izkorišča kratke dobavne verige visokokakovostnih lokalnih ponudnikov živil.
  Povezujemo se z lokalnimi pridelovalci in predelovalci ter sistematično vključujemo sezonska in lokalna živila. S tem podpiramo kratke nabavne verige in razvoj gastronomskega turizma.
 • USMERJENOSTI K NARAVI, saj ponuja zdravo svežo pitno vodo iz pipe.
  Slovenija je izjemno bogata s pitno vodo ter različnimi termalnimi in naravnimi mineralnimi vodami. Sveža pitna voda iz pipe je visoke kakovosti in ne potrebuje embalaže za enkratno uporabo, zato je njena postrežba prijazna do okolja.
 • DELOVANJU S ČIM MANJ ODPADKI, saj zmanjšuje njihovo količino in stremi k izločitvi plastike za enkratno uporabo.
  Prizadevamo si za zmanjševanje in ločevanje odpadkov ter njihovo ponovno uporabo po načelu krožnega gospodarstva. Predmete iz plastike za enkratno uporabo nadomestimo z bolj trajnostnimi materiali povsod, kjer je mogoče.
 • UPORABI NEOPOREČNE VODE, saj zagotavlja pripravo in uživanje hrane v varnem okolju.
  Slovenija skrbi za varno okolje tudi pri pripravi in uživanju hrane, zato je prepoznana kot država z visokimi higienskimi in sanitarnimi standardi. Slednje uresničujemo tudi s pomočjo odgovornih potovalnih načel slovenskega turizma Green & Safe.
 • ODGOVORNOSTI DO OKOLJA, saj trajnostno uporablja naravne vire energije.
  Z odgovorno rabo naravnih virov energije skrbimo za čim manjši ogljični odtis. Pri tem sledimo globalnim standardom in svoje odgovorno ravnanje do okolja izkazujemo z izbranim mednarodnim trajnostnim znakom.  
 • ODGOVORNOSTI DO ZAPOSLENIH, saj deluje socialno vključevalno in povezovalno.
  Zavedamo se, da imata turizem in gostinstvo velik vpliv na družbeno in ekonomsko podobo destinacije, zato skrbimo za rast zaposlenih in delujemo na način, ki prinaša pozitivne rezultate za vse.  

 

Gostilna Mahorčič deluje več kot 120 let in z odgovornim delovanjem, načinom življenja želi varno in zdravo prihodnost tudi naslednjim rodovom.

Slovenia Green Cuisine

Pridobili smo dva trajnostna znaka Slovenia Green Cuisine in Green Key Zavedamo se opomena trajnosti, zato smo v mesecu juniju 2021 s ponosom  prejeli znak Slovenija Green Cuisine, ki je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021 in  zelene shema...

Zelena politika gostilne

Sprejeli smo odločitev, da svojo obstoječo ZELENO POLITIKO nadgradimo s postopkom certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata ZELENI KLJUČ/GREEN KEY in naknadno še s certifikatom GREEN CUISINE. Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske...

Michelin v Rodiku

Smo ponosni prejemniki kar dveh Michelinovih nagrad. Zelena zvezdica oz. priznanje za trajnost izpostavlja kuharske mojstre in njihove restavracije, ki delujejo v smeri bolj trajnostno naravnane gastronomije in posledično bolj trajnostne družbe. Zeleni piktogram...

Best pastry chef 2020

"Čeprav Ksenija K. Mahorčič ni izšolana kuharica, je nekaj najbolj genialnega, kar se je lahko zgodilo slovenski kulinariki. Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že...

Mladi mladim

MLADI MLADIM: Okusi JRE restavracij za mlade do 30 let Kdo smo?Smo mlajši gostinci, povezani v mednarodno združenje JRE. Jeunes Restaurateurs (mladi gostinci) Družijo nas talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Povezali smo se z višjimi...