Brkinska torta
Ksenija Mahorčič je znana mojstrica priprave sladic. Za seboj ima že kar nekaj izkušenj, izobraževanj in usposabljanj pri različnih mojstrih po svetu, zato smo se zelo razveselili, ko se je odločila, da v okviru festivala pripravi tudi delavnico izdelave torte. Pripravili smo brkinsko sadno torto, vsak udeleženec je naredil svojo. Torta je imela za podlago biskvit kompaktne strukture s temno čokolado in brkinsko češpo. Sledila je hrustljava podlaga iz mlečne čokolade, praline kreme in hrustljavih drobljencev, ki smo jo namazali na tanko na biskvit. Nanjo smo nanesli žele brkinskih jabolk. Nato smo iz mleka, smetane, mlečne karamelne čokolade in želatine naredili lahki mousse. Za dekoracijo in dodatek smo uporabili še ganache temne čokolade in čokoladno glazuro. To je bilo res nekaj posebnega, okus pa fantastično prelivanje vseh sestavin. Če rad delaš torte in sladice, potem pri pripravi take torte resnično uživaš. Zahteva pa potrpljenje, različne postopke priprave in poznati moraš kar nekaj skrivnosti, ki jih Ksenija sicer ni skrivala in nam je tudi večkrat priporočila, kako se tega lotiš v svoji kuhinji doma. Predlagam, da se udeležite katere od njenih delavnic ali pa preprosto degustirate sladice v njihovi gostilni Mahorčič v Rodiku.
Vir: Občinsko glasilo občine Hrpelje – Kozina, november 2015, Ester Mihalič