00386 56 800 400 [email protected]

Brkinska torta

Ksenija Mahorčič je znana mojstrica priprave sladic. Za seboj ima že kar nekaj izkušenj, izobraževanj in usposabljanj pri različnih mojstrih po svetu, zato smo se zelo razveselili, ko se je odločila, da v okviru festivala pripravi tudi delavnico izdelave torte. Pripravili smo brkinsko sadno torto, vsak udeleženec je naredil svojo. Torta je imela za podlago biskvit kompaktne strukture s temno čokolado in brkinsko češpo. Sledila je hrustljava podlaga iz mlečne čokolade, praline kreme in hrustljavih drobljencev, ki smo jo namazali na tanko na biskvit. Nanjo smo nanesli žele brkinskih jabolk. Nato smo iz mleka, smetane, mlečne karamelne čokolade in želatine naredili lahki mousse. Za dekoracijo in dodatek smo uporabili še ganache temne čokolade in čokoladno glazuro. To je bilo res nekaj posebnega, okus pa fantastično prelivanje vseh sestavin. Če rad delaš torte in sladice, potem pri pripravi take torte resnično uživaš. Zahteva pa potrpljenje, različne postopke priprave in poznati moraš kar nekaj skrivnosti, ki jih Ksenija sicer ni skrivala in nam je tudi večkrat priporočila, kako se tega lotiš v svoji kuhinji doma. Predlagam, da se udeležite katere od njenih delavnic ali pa preprosto degustirate sladice v njihovi gostilni Mahorčič v Rodiku.

Vir: Občinsko glasilo občine Hrpelje – Kozina, november 2015, Ester Mihalič

Slovenia Green Cuisine

Pridobili smo dva trajnostna znaka Slovenia Green Cuisine in Green Key Zavedamo se opomena trajnosti, zato smo v mesecu juniju 2021 s ponosom  prejeli znak Slovenija Green Cuisine, ki je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021 in  zelene shema...

Zelena politika gostilne

Sprejeli smo odločitev, da svojo obstoječo ZELENO POLITIKO nadgradimo s postopkom certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata ZELENI KLJUČ/GREEN KEY in naknadno še s certifikatom GREEN CUISINE. Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske...

Michelin v Rodiku

Smo ponosni prejemniki kar dveh Michelinovih nagrad. Zelena zvezdica oz. priznanje za trajnost izpostavlja kuharske mojstre in njihove restavracije, ki delujejo v smeri bolj trajnostno naravnane gastronomije in posledično bolj trajnostne družbe. Zeleni piktogram...

Best pastry chef 2020

"Čeprav Ksenija K. Mahorčič ni izšolana kuharica, je nekaj najbolj genialnega, kar se je lahko zgodilo slovenski kulinariki. Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že...

Mladi mladim

MLADI MLADIM: Okusi JRE restavracij za mlade do 30 let Kdo smo?Smo mlajši gostinci, povezani v mednarodno združenje JRE. Jeunes Restaurateurs (mladi gostinci) Družijo nas talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Povezali smo se z višjimi...