00386 56 800 400 [email protected]

Oblikovalska okuševalnica

Oblikovalska okuševalnica, ki jo organizira Zavod Big v okviru meseca oblikovanja v Ljubljani, se s svojo izvirno idejo o kreativnem povezovanju vrhunske kulinarike in oblikovanja kali in razvija že od leta 2007. Koncept je preprost: ekipa, sestavljena iz kuharskega mojstra, oblikovalca ali arhitekta ter izdelovalca predmeta, sestavi postavitev ideje na razpisano temo. Letošnja je nosila ime Slovensko oblikovanje za hrano, naslanjala pa se je na izhodišče slovenske kuhinje. Na spektaklu tekmovalne narave se je letos oktobra pomerilo 11 ekip in ena izmed njih je bila ekipa Daru:jem, ki jo sestavlja chef Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič v Rodiku, oblikovalka vizualnih komunikacij Danijela Grgič in ilustrator Silvan Omerzu.

Danijela Grgič je izpostavila platneno krpo, ki je večnamensko uporabna. Postane lahko prt, pogrinjek ali cula. Namenjena je lahko darilnemu zavijanju, shranjevanju nakupov kot torba oz. culica in nudi neskončno možnosti ter dopolnjuje naš življenjski slog. Je prijazna okolju in motivira uporabnikovo ustvarjalnost, saj se lahko iz namiznega prta spremeni na primer v nakupovalno torbo.

Ksenija K. Mahorčič je v culo položila orehovo potico spečeno v kozarcu za ozimnico in buhtel z marmelado brkinske češpe v brinovem sirupu. Jedi so pasterizirane brez konzervansov in drugih aditivov in na ta način pripravljene za na pot ali obdarovanje v današnjem času brez časa in predstavljene kot zdrava slovenska jed. Ksenija je natančno in izvorno poudarila idejo o darovanju, ki jo kaže v skrbi do vsakodnevne priprave obrokov, skrb za družino in prijatelje, ki odhajajo s culo v šolo ali službo. S seboj odnašajo skrbno pripravljene jedi s sestavinami doma, torej »najlepši dar – dar tistega, ki ljubi«.

Strokovna kulinarično-oblikovalska žirija je podelila pet odličij in ekipa Daru:jem je pobrala kar dve: nagrado za najboljšo interpretacijo teme in nagrado za najboljši izdelek.

Slovenia Green Cuisine

Pridobili smo dva trajnostna znaka Slovenia Green Cuisine in Green Key Zavedamo se opomena trajnosti, zato smo v mesecu juniju 2021 s ponosom  prejeli znak Slovenija Green Cuisine, ki je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021 in  zelene shema...

Zelena politika gostilne

Sprejeli smo odločitev, da svojo obstoječo ZELENO POLITIKO nadgradimo s postopkom certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata ZELENI KLJUČ/GREEN KEY in naknadno še s certifikatom GREEN CUISINE. Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske...

Michelin v Rodiku

Smo ponosni prejemniki kar dveh Michelinovih nagrad. Zelena zvezdica oz. priznanje za trajnost izpostavlja kuharske mojstre in njihove restavracije, ki delujejo v smeri bolj trajnostno naravnane gastronomije in posledično bolj trajnostne družbe. Zeleni piktogram...

Best pastry chef 2020

"Čeprav Ksenija K. Mahorčič ni izšolana kuharica, je nekaj najbolj genialnega, kar se je lahko zgodilo slovenski kulinariki. Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že...

Mladi mladim

MLADI MLADIM: Okusi JRE restavracij za mlade do 30 let Kdo smo?Smo mlajši gostinci, povezani v mednarodno združenje JRE. Jeunes Restaurateurs (mladi gostinci) Družijo nas talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Povezali smo se z višjimi...