Oblikovalska okuševalnica
Oblikovalska okuševalnica, ki jo organizira Zavod Big v okviru meseca oblikovanja v Ljubljani, se s svojo izvirno idejo o kreativnem povezovanju vrhunske kulinarike in oblikovanja kali in razvija že od leta 2007. Koncept je preprost: ekipa, sestavljena iz kuharskega mojstra, oblikovalca ali arhitekta ter izdelovalca predmeta, sestavi postavitev ideje na razpisano temo. Letošnja je nosila ime Slovensko oblikovanje za hrano, naslanjala pa se je na izhodišče slovenske kuhinje. Na spektaklu tekmovalne narave se je letos oktobra pomerilo 11 ekip in ena izmed njih je bila ekipa Daru:jem, ki jo sestavlja chef Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič v Rodiku, oblikovalka vizualnih komunikacij Danijela Grgič in ilustrator Silvan Omerzu.
Danijela Grgič je izpostavila platneno krpo, ki je večnamensko uporabna. Postane lahko prt, pogrinjek ali cula. Namenjena je lahko darilnemu zavijanju, shranjevanju nakupov kot torba oz. culica in nudi neskončno možnosti ter dopolnjuje naš življenjski slog. Je prijazna okolju in motivira uporabnikovo ustvarjalnost, saj se lahko iz namiznega prta spremeni na primer v nakupovalno torbo.
Ksenija K. Mahorčič je v culo položila orehovo potico spečeno v kozarcu za ozimnico in buhtel z marmelado brkinske češpe v brinovem sirupu. Jedi so pasterizirane brez konzervansov in drugih aditivov in na ta način pripravljene za na pot ali obdarovanje v današnjem času brez časa in predstavljene kot zdrava slovenska jed. Ksenija je natančno in izvorno poudarila idejo o darovanju, ki jo kaže v skrbi do vsakodnevne priprave obrokov, skrb za družino in prijatelje, ki odhajajo s culo v šolo ali službo. S seboj odnašajo skrbno pripravljene jedi s sestavinami doma, torej »najlepši dar – dar tistega, ki ljubi«.
Strokovna kulinarično-oblikovalska žirija je podelila pet odličij in ekipa Daru:jem je pobrala kar dve: nagrado za najboljšo interpretacijo teme in nagrado za najboljši izdelek.