00386 56 800 400 [email protected]

Oblikovalska okuševalnica

Oblikovalska okuševalnica, ki jo organizira Zavod Big v okviru meseca oblikovanja v Ljubljani, se s svojo izvirno idejo o kreativnem povezovanju vrhunske kulinarike in oblikovanja kali in razvija že od leta 2007. Koncept je preprost: ekipa, sestavljena iz kuharskega mojstra, oblikovalca ali arhitekta ter izdelovalca predmeta, sestavi postavitev ideje na razpisano temo. Letošnja je nosila ime Slovensko oblikovanje za hrano, naslanjala pa se je na izhodišče slovenske kuhinje. Na spektaklu tekmovalne narave se je letos oktobra pomerilo 11 ekip in ena izmed njih je bila ekipa Daru:jem, ki jo sestavlja chef Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič v Rodiku, oblikovalka vizualnih komunikacij Danijela Grgič in ilustrator Silvan Omerzu.

Danijela Grgič je izpostavila platneno krpo, ki je večnamensko uporabna. Postane lahko prt, pogrinjek ali cula. Namenjena je lahko darilnemu zavijanju, shranjevanju nakupov kot torba oz. culica in nudi neskončno možnosti ter dopolnjuje naš življenjski slog. Je prijazna okolju in motivira uporabnikovo ustvarjalnost, saj se lahko iz namiznega prta spremeni na primer v nakupovalno torbo.

Ksenija K. Mahorčič je v culo položila orehovo potico spečeno v kozarcu za ozimnico in buhtel z marmelado brkinske češpe v brinovem sirupu. Jedi so pasterizirane brez konzervansov in drugih aditivov in na ta način pripravljene za na pot ali obdarovanje v današnjem času brez časa in predstavljene kot zdrava slovenska jed. Ksenija je natančno in izvorno poudarila idejo o darovanju, ki jo kaže v skrbi do vsakodnevne priprave obrokov, skrb za družino in prijatelje, ki odhajajo s culo v šolo ali službo. S seboj odnašajo skrbno pripravljene jedi s sestavinami doma, torej »najlepši dar – dar tistega, ki ljubi«.

Strokovna kulinarično-oblikovalska žirija je podelila pet odličij in ekipa Daru:jem je pobrala kar dve: nagrado za najboljšo interpretacijo teme in nagrado za najboljši izdelek.

Mladi mladim

MLADI MLADIM: Okusi JRE restavracij za mlade do 30 let Kdo smo?Smo mlajši gostinci, povezani v mednarodno združenje JRE. Jeunes Restaurateurs (mladi gostinci) Družijo nas talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Povezali smo se z višjimi...

Posebno priznanje ooz Sežana

Ksenija in Martin sta od Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana prejela Priznanje za kakovost izdelkov, storitev in inovatorske dosežke. Obrazložitev: "V sodobnem, kakovostnem razvoju turistične dejavnosti je kulturna in pokrajinska raznovrstnost razpoznana kot...

Gault&Millau Slovenija in 3 kape

Za našo gostilno 3 kape po izboru Gault & Millau Slovenija. V torek, 20. novembra, so se na gala večeru ob izidu prvega samostojnega vodnika Gault & Millau Slovenija poklonili slovenski gastronomiji ter podelili 8 nagrad za leto 2019. Naše delo je vodnik...

Heritage Award 2017

"Dediščina je dialog med preteklostjo in prihodnostjo." To predstavlja naš stil življenja in zelo ponosni smo na to nominacijo, ki nam jo podeljuje JRE združenje. Nominiranci so: Avstrija - Jürgen Csencsits, Gasthaus Csencsits Belgija - Paul Hendrickx, Petit Aneth...

Festival Brkinska sadna cesta 2015

V okviru Festivala je Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana v Gostilni Mahorčič v Rodiku organizirala marketinško delavnico »Tehnike trženja v gastronomiji s kreativnimi pristopi Chefa Emanuela Scarella«. Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili Giovanniju...