Otroci kuhajo
Otroci so nabirali kuharske izkušnje
Kostanjev praznik vsako leto temelji predvsem na odlični kulinarični ponudbi. Jedi kuhajo več ali manj amaterski ljubitelji kuhanja. Letos smo se odločili, da v okviru praznika nekaj dni prej organiziramo otroško kuharsko delavnico s Ksenijo K. Mahorčič v Gostilni Mahorčič. Sama je podobno delavnico že imela v septembru, v okviru Festivala Brkinsko sadne ceste. Festival se je zaključil prav s Kostanjevim praznikom. Domišljija naše kuharske mojstrice ne pozna meja. Delček svoje kuharske genialnosti je prenesla na naše otroke. Otroci so najprej spoznali teritorialna živila našega okolja in tradicionalne jedi in jih z otroško domišljijo preoblekli v nova oblačila. Spekli so vsak svoj jabolčni štrudelj in se lotili priprave češpovih njokov. Krožnike so povsem počistili, štrudelj pa odnesli domov. Ksenija je otroke tako navdušila, da so se dogovorili že za naslednjo spomladansko delavnico, ko bodo pripravljali pašto s kopriv. Z njeno pomočjo in pomočjo vseh nas staršev, da navdušimo svoje otroke za pripravo raznovrstnih jedi, bo kostanjev praznik v Rodiku še dolgo živel.
Za TD Rodik, Valerija Pučko
Ksenija je glas o brkinskem sadju, pomenu uživanja sadja ter o pomembnosti domače pridelanih živilih in nakupu hrane pri domačih kmetovalcih ponesla tudi med osnovnošolce v Divači ter med varovance Varstveno delovnega centra v Divači. Pripravila jim je delavnico, na kateri so kuhali češpove njoke, jabolčni štrudelj ter pripravljali brezalkoholne koktajle iz pridelkov izključno domačih pridelovalcev. Za vse je bila to neprecenljiva izkušnja in so bili zelo veseli domačih jedi.


