Povabilo v Alta Badio
»V italijanski La Villi (Stern) v Dolomitih se zberejo decembra vsako leto najboljši alpski smučarji na svetu, da na progi Gran Risa izberejo med seboj zmagovalca najbolj prestižnega moškega veleslaloma za svetovni pokal. Med njimi, žal, že nekaj sezon vrstnega reda najboljših ne krojijo slovenski smučarji. A tokrat so našo čast v Alta Badiji rešila – dekleta! Ne sicer Tina ali Ilka, temveč Ana in Ksenija!« (Uroš Mencinger, NeDelo, december 2013).
Projekt Sciare con Gusto temelji na tipičnih tirolskih izdelkih in združuje zimske športe z gastronomijo, po čemer ta del Italije tudi slovi. Kot piše Heaven Publicity, je želela Alta Badia mlajši publiki, pa tudi gurmanom predstaviti vrhunsko kulinariko in najboljša južnotirolska vina, s tem pa povečati gastronomsko ponudbo v svojih gorskih kočah.
Letos so izbrali 14 chefov, po sedem moških in žensk, 10 jih je iz Italije, štirje pa iz tujine, med njimi sta bili dve Slovenki: Ana Roš in Ksenija Mahorčič.
Norbert Niderkofler, restavracija St. Hubertus (2 Mic. zvezdici)
Arturo Spicocchi, restavracija La Stüa de Michil (1 Mic. zvezdica)
Matteo Metullio, restavracija La Siriola Restaurant (1 Mic. zvezdica)
Emanuele Scarello, restavracija Agli Amici di Godia (2 Mic. zvezdici)
Nino Di Costanzo, restavracija Il Mosaico di Ischia(2 Mic. zvezdici)
Oliver Glowig, restavracija Oliver Glowig (2 Mic. zvezdici)
Giancarlo Morelli, restavracija Pomiroeu di Seregno (1 Mic. zvezdica)
Lanshu Chen, restavracija Le Moût, Taichung/Taiwan
Léa Linster, restavracija Léa Linster, Luxemburg
Cristina Bowerman, restavracija Glass (1 Mic. zvezdica)
Valeria Piccini, restavracija Da Caino (2 Mic. zvezdici)
Fabrizia Meroi, restavracija Laite (1 Mic. zvezdica)
Ksenija, katere kuhinjo so opisali kot povezavo tradicije in modernega v regionalni kuhinji, je v Ütii Lee v Badii navdušila s piščančjo pašteto s karamelizirano rdečo čebulo z južnotirolskim cvetličnim medom, hrustljavo zeleno in majhnim briošem, ki ga je spekla v obliki polža. Ne samo to, poskrbela je še za krožnik: okroglo kamnito ploščo je izdelal kamnosek Jernej Bortolato iz Pliskovice, položena pa je bila v kraški beli gaber, za katerega je poskrbel mizar Vito Počkaj iz Rodika.
Vsak gostujoči chef je pripravil po eno jed, vsak v »njegovi« koči na smučarskih progah Alte Badie, med Corvaro, Colfoscom, San Cassianom, La Villo, La Valle in Pedraces. Te jedi so po njihovih receptih pripravljali vso zimo.