00386 56 800 400 [email protected]

Povabilo v Alta Badio

»V italijanski La Villi (Stern) v Dolomitih se zberejo decembra vsako leto najboljši alpski smučarji na svetu, da na progi Gran Risa izberejo med seboj zmagovalca najbolj prestižnega moškega veleslaloma za svetovni pokal. Med njimi, žal, že nekaj sezon vrstnega reda najboljših ne krojijo slovenski smučarji. A tokrat so našo čast v Alta Badiji rešila – dekleta! Ne sicer Tina ali Ilka, temveč Ana in Ksenija!« (Uroš Mencinger, NeDelo, december 2013).

Projekt Sciare con Gusto temelji na tipičnih tirolskih izdelkih in združuje zimske športe z gastronomijo, po čemer ta del Italije tudi slovi. Kot piše Heaven Publicity, je želela Alta Badia mlajši publiki, pa tudi gurmanom predstaviti vrhunsko kulinariko in najboljša južnotirolska vina, s tem pa povečati gastronomsko ponudbo v svojih gorskih kočah.

Letos so izbrali 14 chefov, po sedem moških in žensk, 10 jih je iz Italije, štirje pa iz tujine, med njimi sta bili dve Slovenki: Ana Roš in Ksenija Mahorčič.

Norbert Niderkofler, restavracija St. Hubertus (2 Mic. zvezdici)

Arturo Spicocchi, restavracija La Stüa de Michil (1 Mic. zvezdica)

Matteo Metullio, restavracija La Siriola Restaurant (1 Mic. zvezdica)

Emanuele Scarello, restavracija Agli Amici di Godia (2 Mic. zvezdici)

Nino Di Costanzo, restavracija Il Mosaico di Ischia(2 Mic. zvezdici)

Oliver Glowig, restavracija Oliver Glowig (2 Mic. zvezdici)

Giancarlo Morelli, restavracija Pomiroeu di Seregno (1 Mic. zvezdica)

Lanshu Chen, restavracija Le Moût, Taichung/Taiwan

Léa Linster, restavracija Léa Linster, Luxemburg

Cristina Bowerman, restavracija Glass (1 Mic. zvezdica)

Valeria Piccini, restavracija Da Caino (2 Mic. zvezdici)

Fabrizia Meroi, restavracija Laite (1 Mic. zvezdica)

 

Ksenija, katere kuhinjo so opisali kot povezavo tradicije in modernega v regionalni kuhinji, je v Ütii Lee v Badii navdušila s piščančjo pašteto s karamelizirano rdečo čebulo z južnotirolskim cvetličnim medom, hrustljavo zeleno in majhnim briošem, ki ga je spekla v obliki polža. Ne samo to, poskrbela je še za krožnik: okroglo kamnito ploščo je izdelal kamnosek Jernej Bortolato iz Pliskovice, položena pa je bila v kraški beli gaber, za katerega je poskrbel mizar Vito Počkaj iz Rodika.

Vsak gostujoči chef je pripravil po eno jed, vsak v »njegovi« koči na smučarskih progah Alte Badie, med Corvaro, Colfoscom, San Cassianom, La Villo, La Valle in Pedraces. Te jedi so po njihovih receptih pripravljali vso zimo.

Slovenia Green Cuisine

Pridobili smo dva trajnostna znaka Slovenia Green Cuisine in Green Key Zavedamo se opomena trajnosti, zato smo v mesecu juniju 2021 s ponosom  prejeli znak Slovenija Green Cuisine, ki je eden glavnih ciljev projekta Evropske gastronomske regije 2021 in  zelene shema...

Zelena politika gostilne

Sprejeli smo odločitev, da svojo obstoječo ZELENO POLITIKO nadgradimo s postopkom certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata ZELENI KLJUČ/GREEN KEY in naknadno še s certifikatom GREEN CUISINE. Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske...

Michelin v Rodiku

Smo ponosni prejemniki kar dveh Michelinovih nagrad. Zelena zvezdica oz. priznanje za trajnost izpostavlja kuharske mojstre in njihove restavracije, ki delujejo v smeri bolj trajnostno naravnane gastronomije in posledično bolj trajnostne družbe. Zeleni piktogram...

Best pastry chef 2020

"Čeprav Ksenija K. Mahorčič ni izšolana kuharica, je nekaj najbolj genialnega, kar se je lahko zgodilo slovenski kulinariki. Njena pot je unikatna: v svet gostinstva jo je pred 20 leti privedla gola ljubezen, a ne do kuhanja, ampak do moža Martina, ki pripada že...

Mladi mladim

MLADI MLADIM: Okusi JRE restavracij za mlade do 30 let Kdo smo?Smo mlajši gostinci, povezani v mednarodno združenje JRE. Jeunes Restaurateurs (mladi gostinci) Družijo nas talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Povezali smo se z višjimi...